18 april 2018

Nationale prijzen voor Rosmalense broodtrommel

ROSMALEN – Zes meiden, allen leerling op het Rodenborch college sloegen voor een schoolproject de handen ineen en gingen aan de slag. De opdracht: Een oplossing bedenken voor een probleem. En een bedrijf opzetten die het product op de markt brengt. Hun probleem was al snel duidelijk, Hoe nemen we ons brood mee naar school zonder dat het geplet wordt in je tas en te veel ruimte in beslag neemt? De oplossing; een opvouwbare broodtrommel.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Sophie van der Dussen, Noa van Nistelrooij, Zoë van den Bogaert, Geke Duffhues, Hyke Vissers en Sophie Borsboom zijn de zes meiden van 4Havo die met hun opvouwbare lunchbox twee prijzen in de wacht sleepten. Sophie van der Dussen (16) en Noa van Nistelrooij (15) doen hun verhaal: “ Het oplossen van een bestaand probleem is een afstudeerwerkstuk. Niemand vindt het prettig om geplet brood te moeten eten dat uit een plastic zakje komt en een harde broodtrommel neemt zoveel ruimte in beslag. Als oplossing bedachten wij een broodtrommel die na gebruik opgevouwen in je tas kan. Er omheen zit een breed elastiek met onze bedrijfsnaam dat de volle lunchbox sluit en de opgevouwen vorm als een klein pakketje bij elkaar houdt.”

Zelf ondernemen

“Het is heel leuk en leerzaam om op deze manier te leren. Daar word je zelfstandig van. We krijgen veel vrijheid om te ondernemen en tegelijkertijd ook begeleiding vanuit school. Het was gezellig om dit project met deze groep meiden te mogen doen en dat we in de prijzen zijn gevallen is helemaal super.”
Sophie en Noa zijn ondernemende dames. Sophie danst op hoog nivo en wil later een eigen bedrijf. Het liefst een eigen dansschool en als dat niet haalbaar mocht zijn een winkel waar artikelen voor dansers verkocht worden. Noa weet nog niet wat ze met haar opleiding gaat doen. Ze vindt leiding geven leuk, maar heeft nog geen beroepskeuze gemaakt.

Eigen bedrijf

De Stichting Jong Ondernemen probeert jongeren te laten ondernemen, in dit geval via school. Daar koppelt ze wedstrijden aan vast met een jury uit het bedrijfsleven. “Die jury moesten we overtuigen van ons bedrijf en product middels een pitch. Dat wil zeggen presenteren zonder hulpmiddelen. We richtten het bedrijfje FitIn The Box-JC op. Via een aandeelhoudersavond waar onze familie en vrienden voor uitgenodigd waren, verkochten we aandelen van € 5,00 om zo een opstartkapitaal te vergaren. We zijn vervolgens in contact gekomen met een Rosmalens bedrijf dat interesse had in het vervaardigen van onze broodtrommel. We hebben ook de mogelijkheid van zelf produceren bekeken, maar dat viel buiten ons budget.”

Twee prijzen gewonnen

Ze hadden niet verwacht in de prijzen te vallen. Dat gebeurde echter wel. Op 6 april hielden ze hun presentatie voor de vakjury in de Jaarbeurs te Utrecht. Wat een feest toen al snel bleek dat de meiden in de finale stonden. Twee prijzen sleepten ze uiteindelijk in de wacht. Een eerste prijs beschikbaar gesteld door EIC Young Port Business Award, de Rotterdamse haven (350 euro en een dagje Rotterdam voor de hele klas) en een prijs van verzekeraar Lloyd’s (een dag meelopen bij de verzekeraar). En natuurlijk hebben de meiden hun eigen product om trots op te zijn.

Zelf verkopen

Zelf hebben de zes dames via hun bedrijf FitIn The Box-JC zestig broodtrommels ingekocht voor de verkoop. Daar zijn ze nu druk mee. De trommel is van flexibel plastic en blijft ook uitgeklapt mooi in vorm. De trommel is verkrijgbaar in vier kleuren en ook de elastiek is in vier kleuren verkrijgbaar. U kunt dus zelf uw trommel samenstellen. U kunt het product bekijken op www.fitintheboxjc.jouwweb.nl De broodtrommel kost € 6,99 exclusief verzendkosten en is te bestellen via fitinthebox.jc@gmail.com.

De zes meiden ontvangen hun prijs

Foto's:


0