17 juli 2017

Het Wonder van Empel

EMPEL – 40 Spaanse militairen komen op maandag 24 juli wederom naar Empel om Het Wonder van Empel te gedenken. Op dinsdag 25 juli vieren ze om 11.00 uur nabij de kapel te Oud Empel een openluchtmis waarbij iedereen welkom is.

Enkele weken geleden is een gezelschap van 23 personen naar Spanje afgereisd om in Pontevedra het regiment Zamora te bezoeken.Dit regiment zat vast op de dijk te Oud Empel in 1585 toen het Wonder van Empel is geschied. In december 1585 leken ze hopeloos verloren te zijn. De dijk was doorgestoken door Staatse troepen en het water van de Maas stroomde naar Den Bosch. Een soldaat vond bij het graven van een schuttersput een gave beeltenis van de Maagd Maria. Dit was op de vooravond van het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen. (8 december is de feestdag van Maria Immaculada). Ze zagen dit als een teken van God. Ze gingen bidden en kregen nieuwe hoop op redding. Een wonder gebeurde ook echt, toen onverwachts de temperatuur sterk daalde en het heel hard ging vriezen. De Staatse troepen moesten zich terugtrekken naar de Maas. Het water tussen Empel en Den Bosch bevroor en de Spaanse soldaten konden over het ijs naar Den Bosch lopen.

Het Wonder van Empel

11 Jaar geleden was “Het Wonder van Empel” nog niet zo bekend totdat in juli 2007 plotseling 350 Spaanse militairen naar Empel kwamen om het “Wonder van Empel “ te herdenken. Een Spaanse luitenant-kolonel kwam in 2007 onverwachts in Oud-Empel aan en vroeg zich af waar hij was. Toen men zei dat hij in Empel was en dat er even verderop een kapel stond die bekend stond als “Het wonder van de Spanjaarden”, belde hij opgewonden naar generaal Muro met de volgende woorden: “Mi general, Empel existe”!

Dit was een doorbraak en de geschiedenis over “Het Wonder van Empel” kwam weer tot leven. Afgelopen jaren hebben ze de route door Europa, welke de Spanjaarden gelopen hebben in de 16de eeuw, in kaart gebracht met langs deze route diverse stempelplaatsen. Deze route wordt vaak afgelegd door de Spanjaarden om te eindigen in Oud-Empel om een bezoek te brengen aan de kapel, alwaar ook sinds kort een stempelplaats is met een stempel van het Wonder van Empel.

Spaanse militairen

Sinds 2007 komen in december Spaanse militairen naar Empel om de Heilige Mis te vieren. Afgelopen december kwamen er 160 Spanjaarden vanuit Toledo, Pontevedra, Madrid, maar ook vanuit Brunssum, Straatsburg, Brussel en Eindhoven. Het Spaanse leger heeft reeds twee grote schilderijen aangeboden aan Empel, van de bekende Spaanse schilder Augusto Ferrer Dalmau. Het betreft: “La batalla de Empel” en “La Virgen de Empel”. Deze hangen in de Heilige Landelinuskerk van Empel. Hier hangt ook het in 1950 geschilderde drieluik, welke het verhaal verteld over “Het Wonder van Empel”.

Openluchtmis

Op maandag 24 juli komen 40 Spaanse militairen naar Empel. Op dinsdag 25 juli om 11.00 uur vieren ze nabij de kapel te Oud Empel een openluchtmis. Ze komen in de kledij vanuit de 16de eeuw met 16de -eeuwse wapens. Natuurlijk is iedereen van harte welkom. Na de Heilige mis waarin Pastor de Jong samen met een Spaanse priester (con)celebreert, bieden de Spanjaarden wederom een beeltenis aan. Ditmaal is het een houtsnijwerk in reliëf op Spaans walnoothout van ongeveer 1.2 x 1.0 meter. De kunstenaar is Manuel Romero Carril, generaal van het leger. Hij is vereerd om dit kunstwerk te geven. Het krijgt een mooie plaats in de kerk van Empel.

Het is bijzonder hoe de Heilige Maagd Maria mensen beweegt en oproept tot gebed naar haar Zoon Jezus. Wie graag wil komen kijken en mee wil vieren is van harte welkom. Dinsdag 25 juli om 11.00 Openluchtmis, nabij de kapel op de dijk te Oud-Empel (tegenover
“De “Lachende Vis”). Het is dan tevens de feestdag van de Heilige Jacobus oftewel Santiago, welke de Patroonheilige van Spanje is. De Patronesse van het Spaanse leger is uiteraard Maria.

Foto's:


0