07 juni 2017

Het Magic Circus komt naar Nuland

NULAND –Het allereerste idee van Roy Verstegen uit Nuland wat bij hem ontstond, naar aanleiding van de opening van zijn nieuwe bedrijfspand, was niet alleen lumineus maar naar zijn mening ook best eenvoudig en simpel op te lossen. “Ik doneer alle receptiegelden en huur waarmee een touringcar waar ouderen een dagje op mijn kosten op stap kunnen. Laat maar horen waar jullie naar toe willen. En daarnaast gaan mijn werknemers kosteloos mee om de rolstoelgangers de gehele dag bij te staan”, aldus Roy Verstegen.

Lumineus was het sowieso. Samen met zijn vriendin Caïssa bedacht hij dit idee waar niet alleen briljant, maar vooral ook bijzonder sociaal, over was nagedacht. Roy Verstegen (39), wie hem ook maar enigszins kent weet dat dit, Roy ten voeten uit is. De medemens staat bij Roy nu eenmaal hoog in het vaandel. Menig Nulander kent zijn sociale bedrevenheid. Een telefoontje met het Martinushuis van BrabantZorg leerde hem snel dat een dagje uit voor de bewoners van het huis meer voeten in de aarde had dan menigeen denkt. Ook bij Roy en Caïssa was het even een kleine domper. “Het leek ons zo leuk, ook het begeleiden met onze eigen mensen. Ik had al een hele lijst met ‘duwers’. allemaal eigen werknemers van het type ruwe bolster, blanke pit”, lacht Roy.
Er kwam overleg. Het idee werd zeer omarmd door het Martinushuis, waar de uiteindelijke organisatie kwam te liggen. Roy weet dat het omgaan met de oudere medemens toch wel enig soort van specialisme met zich meebrengt. “Het gedoneerde geld lag klaar, een mooi bedrag, en indien nodig zou het potje eventueel kunnen worden aangevuld door een gift van mij en Caïssa”, zegt Roy. De touringcar werd op een zijspoor geparkeerd en de opdracht kwam op het bordje te liggen van de activiteitenbegeleidster van het Martinushuis (BrabantZorg) in Nuland, Jacqueline van den Elzen (48). Het bleek een kolfje naar haar hand.

Nieuw idee

Jacqueline kon aan de slag voor een leuk alternatief. Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het organiseren en activeren van bezigheden voor de interne bewoner, aanleunbewoners en de buitenhuis bewoners van Nuland. “Zeg maar, alle senioren uit Nuland, hoe of waar ze wonen, zijn welkom”, lacht Jacqueline. De activiteitenlijst is te groot om ze allemaal te benoemen. Samen met tal van vrijwilligers verzorgt ze een heel breed aanbod wat loopt van prijskaarten tot bloemschikken en van de bingo tot een middagje zingen. ”Natuurlijk konden we alle kanten op met dat mooie bedrag en die fantastisch geste van Roy. Een voorstelling eens iets meer cachet geven of het inhuren van een bekende artiest. Het kon en mocht allemaal”, aldus Jacqueline. Ze zocht en kwam terecht bij het Magic Circus uit Amsterdam. Ze was meteen gegrepen door de charme van het circus en vooral door de mogelijkheid die het circus te bieden had. “Bovendien, nostalgie ten top. Precies wat we voor onze doelgroep nodig hebben”, lacht ze.
En dan gaat het snel. Een heus circus. Op hetzelfde moment worden ze geconfronteerd met een aantal hobbels die genomen moeten worden. Toestemming, waar komt de tent en een vergunning van de gemeente. “En, wat we in feite op het oog hadden (het circus) was te duur. Gelukkig deed Roy niet moeilijk en hij kwam zijn belofte meteen na”, zegt Jacqueline. Ook werd een frietwagen gecontracteerd voor een heerlijke gratis snack voor de circusbezoekers. De organisatie kon aan het werk. Er was contact met Mirjam van ‘Joepie’ of de peutertjes van de dag zin hadden in een circus. Er zijn maar liefst 200 gratis stoelen beschikbaar in het geweldige Nederlandse circus.

Magic Circus

Op de website van het Magic Circus is te lezen dat het bij uitstek ook geschikt is voor bewoners van; zorginstellingen, woonprojecten, verpleeghuizen en/of eenzame ouderen. Het circus maakt voorstellingen op maat. Het mag in deze recht worden gezegd: “Een gouden greep van activiteitenbegeleidster, Jacqueline”. “Iedere senior is in feite welkom. Maar, let wel op, alleen op strikte uitnodiging. We hebben maar 200 zitplaatsen te vergeven en we kunnen het niet maken dat er iemand moet blijven staan. Het is voor de senioren doelgroep, dat mogen we niet vergeten”, zegt Jacqueline.

De vergunning is binnen, van zowel de terreineigenaar als de gemeente. Een heuse circustent zal gaan verrijzen aan de Kloosterstraat in Nuland (op het terrein tussen het Martinushuis en de Hazenkamp). De aanblik van zo’n tent alleen al, maakt bij velen al grote indruk. Tijdens de voorstelling zullen de artiesten de bezoekers gaan vermaken met een complete circusshow. Acrobaten, optredens van clowns en vele verantwoorde shows met dieren zullen de piste betreden. Woensdag 21 juni. Aanvang 14.30 uur tot 16.00 uur.

Foto's:


0