15 februari 2017

Open atelier bij 9 kunstenaars op de Kruisstraat

KRUISSTRAAT – De kunstenaars die hun atelier hebben in de oude basisschool op de Kruisstraat zetten op zaterdag 18 en zondag 19 februari hun deuren voor belangstellende open.

Tussen 11.00 uur en 17.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Het oude schoolgebouw op de Kruisstraat is inmiddels alweer sinds 1 december 2015 in gebruik. Het gebouw is eigendom van de gemeente en zolang er geen andere bestemming voor is, wordt het beheerd door ABS, de Atelier Beheer Stichting. Negen kunstenaars hebben er hun atelier gevestigd. Ze willen u graag laten zien waar ze mee bezig zijn en stellen daarom hun deuren open voor belangstellenden.
ABS is een kleine stichting uit ’s-Hertogenbosch die betaalbare ateliers en woningen voor kunstenaars verwerft en verhuurt. De kunstenaars die nu in de oude basisschool zitten hebben het er prima naar hun zin en hopen nog lang van dit pand gebruik te mogen maken. Ze huren op basis van antikraakbeheer. Ze houden gezamenlijk het pand schoon en voorzien het van onderhoud. Zo wieden ze wel eens een dag onkruid met z’n allen. Of repareert er iemand een lekkage. Het hoort er allemaal bij om hier te mogen en te kunnen werken. De vroegere schoolklassen zijn nu in gebruik als ruime werkkamers met veel lichtinval. De kunstenaars hopen op ruime belangstelling tijdens de komende open dagen.

Kunstenaars

De deelnemers aan de open dagen zullen zijn Ineke van Schijndel schilderen, Anne-Marie Hofhuis schilderen , Anja Frensen houtskooltekeningen, Mariel Lam tassen, Appie Busser en Kristel Guit, creatie, fotografie en grafische ontwerp, Marlinde Andersson fotograaf en Bregje Geurtsen knapt oude meubels op. Daarnaast wordt de gemeenschappelijke ruimte in het pand regelmatig gebruikt door de bewoners van de Kruisstraat die er diverse evenementen organiseren zoals carnavalsfeesten, Koningsdag, kerstbijeenkomsten en regelmatig activiteiten als filmavonden.

Ineke van Schijndel

Ineke schildert en is een van de kunstenaars die gebruik maken van de accommodatie. Daarnaast is zij de contactpersoon betreffende de open dagen.
Ineke deelt haar ruimte met schilderes Anne-Marie Hofhuis. Beiden hebben hun werkplek gevuld met kleurrijk werk, ieder in zijn eigen stijl. Het werk van beide dames oogt fris en kleurrijk.
Ineke “Naast doeken beschilder ik ook andere materialen zoals beelden en kubussen. De meeste werken zijn op aanvraag. Maar regelmatig schilder ik ook om bij te blijven met modellen en technieken. Ik probeer me ieder jaar een aantal weken bij te scholen op de kunstacademie in Trier. Ik merk dat mijn werk steeds abstracter aan het worden is. Regelmatig verwerk ik materialen zoals kant of organische materialen op mijn schilderijen. Die materialen bewerk ik dan weer met verf. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en technieken. Ik schilder ook natuur en dieren, niet alleen personen. Jarenlang heb ik les gegeven in Frankrijk. De cursisten reisden ervoor af naar een plaatsje, ten noorden van de Provence. Met name via mond-op-mondreclame kwamen de cursisten op mijn workshops af. Daarnaast ook via mijn website. Ook hier in Rosmalen geef ik workshops en exposeer ik regelmatig. Zo sta ik op 25 en 26 maart en 1 en 2 april in de Sociëteit in de Peperstraat in ’s-Hertogenbosch. Helaas kan ik van mijn werk niet leven en heb ik er altijd een baan naast gehad. “

Open dagen

Wanneer je het pand binnenkomt trekken de foto’s van Marlinde Andersson meteen je aandacht.
Verder in het pand hangen houtskool tekeningen van Anja Frensen die grote contrasten tussen zwart en wit weer geven. Overal waar je kijkt zie je de kunstwerken van de deelnemers uitgestald. Een lust voor het oog om zoveel verschillende technieken en ideeën te bekijken.
Die mogelijkheid is er dus ook voor u tijdens de open dagen op 18 en 19 februari . tussen 11.00 en 17.00 uur geven de kunstenaars u graag uitleg. De oude school staat aan de Kruisstraat 29 in Rosmalen.

Foto's:


0