15 februari 2017

Jonge dressuurtalenten in manege De Schutskooi in Berlicum

BERLICUM – In manege De SchutskooI in Berlicum wordt op zaterdag 18 en zondag 19 februari Stal van de Sande dressuurtalent gereden. Dit is een wedstrijd voor jonge dressuurpaarden. Op zaterdag is er de wedstrijd voor 5-jarige paarden en op zondag zijn de paarden aan de beurt die dit jaar 4 jaar worden.

Het is geen gewone wedstrijd, waarin normaal wordt gelet op het zo nauwkeurig mogelijk rijden van een voorgeschreven proef, maar een wedstrijd waarin gelet wordt op het talent van het paard. En met talent wordt bedoeld, aanleg om zo hoog mogelijk te komen in de dressuursport.
De jury wordt gevormd door Marian Dorresteijn. Zij is een bekende Grand Prix dressuuramazone en trainster, maar zij natuurlijk bekend als lid van de KWPN hengstenkeuringscommissie dressuur. In deze functie bepaalt zij mede welke hengsten er worden toegelaten voor de fokkerij van dressuurpaarden van één van de besten stamboeken van de wereld. Dit jaar wordt zij terzijde gestaan door niemand minder dan Alex van Silfhout. Alex heeft in het verleden zijn sporen in de dressuursport ruimschoots verdiend en was jarenlang actief op Grand-Prixniveau. Veel bekender is hij misschien nog wel als trainer en begeleider. Diverse combinaties heeft hij opgeleid tot het allerhoogste niveau, waarvan zoon Diederik met Arlando misschien wel het bekendste voorbeeld is.
De beste paarden worden aan het einde van de middag nogmaals gereden, maar dan door een zogenaamde gastruiter. Dit is niemand minder dan Dinja van Liere. Dinja is actief tot en met Grand-Prixniveau, maar geniet vooral landelijke bekendheid door het rijden en trainen van jonge dressuurtalenten.
Er zullen meer dan 100 combinaties aan de start verschijnen en de wedstrijden vangen rond het middaguur aan. Doordat de jury elk paard van commentaar voorziet is het voor zowel de kenner als voor de beginner leerzaam om mee te doen of om te komen kijken. De organisatie is in handen van rijvereniging De Cowboys uit Berlicum en KWPN afdeling Midden Brabant Noord. De entree is gratis.
Manege De Schutskooi is gevestigd aan Het Laar 6 te Berlicum. Dit is een modern en sfeervol complex waar het ook voor de toeschouwers prima toeven is. Naast een gezellige foyer beschikt deze accommodatie over een verwarmde tribune.