16 februari 2017

Het Jeroen Bosch Koor; een mix van goede sfeer én kwaliteit

ROSMALEN – Het Jeroen Bosch Koor telt ruim 100 leden, woonachtig in de omgeving van Den Bosch. Het is een gemengd koor en naast de kwaliteit is de sfeer heel belangrijk. Eens per week repeteren ze in de Biechten en per jaar verzorgen ze ongeveer 2 concerten. Nieuwe leden zijn van harte welkom en worden uitgenodigd een repetitie bij te wonen.

Door Ankie van Hezewijk

In de Biechten in Hintham is het op dinsdagavond een gezellige drukte. Maar liefst honderd leden van het Jeroen Bosch Koor repeteren er onder leiding van dirigent Paul van Gulick en repetitor (pianobegeleider) Marlous Nypels. Mannen en vrouwen, variërend in de leeftijd tussen 40 en 85.

Sopranen, alten, bassen en tenoren. Iedere stemgroep staat apart opgesteld. Er wordt een vierstemmig stuk van Mendelssohn geoefend. Het duurt wel even voordat de laatste nieuwtjes zijn uitgewisseld en de juiste pagina van het liedboek is gevonden. Paul wacht geduldig tot iedereen er klaar voor is.
Eerst beginnen de alten. Paul zingt een stukje voor, knipt het ritme met zijn vingers. ‘Shttttt, shtttt’ klinkt het vermanend als de rest van het koor niet stil genoeg is. Na de alten komen de bassen. Ook al zijn ze met minder in aantal, de mannenstemmen vullen met gemak de ruimte. Vervolgens de sopranen en de tenoren. “Nu met z’n allen”, zegt de dirigent en dan zingt het hele koor uit volle borst. Fier rechtop, met de borst vooruit.

“Kippenvel krijg ik op dit soort momenten”, vertelt koorlid en voorzitster Elise Beckers na afloop met een blos op haar wangen. “Je werkt er lange tijd naar toe en als de vier partijen dan zo mooi samenvallen, dan is dat genieten!” Elise is bijna 10 jaar bij het koor. “Tijdens het zingen valt alles van me af, dan word ik opgenomen in een andere wereld. Ik krijg er energie van. Hoe moe ik ook ben, ik kom altijd opgeladen weer thuis van het koor.” Paul vult haar aan: ”Het leuke aan een koor is dat alle rangen en standen uit het normale leven wegvallen. Je wordt hier niet beoordeeld om wat voor baan of status je hebt, hier is iedereen gelijk. Het enige dat telt is je zangkwaliteit.”

Repertoire

Marlous Nypels is al 16 jaar repetitor en Paul van Gulick is al 30 jaar dirigent bij het Jeroen Bosch Koor. Paul: “Ik probeer muziekstukken te kiezen waarvan ik weet dat ze haalbaar zijn voor dit koor. Maar ik ga wel voor het hoogst haalbare. We zijn vooral klassiek georiënteerd, van Bach tot Verdi, van opera tot requiem.” Marlous: “Heel belangrijk is de sfeer van dit koor. Het is een sociale vereniging en mensen leven met elkaar mee. Er zijn hechte vriendschappen uit ontstaan.”
Nieuwe leden zijn welkom. Ze kunnen een paar weken proefdraaien en als ze interesse hebben, komen ze bij Paul voor een stemtest. “Ik luister dan of mensen enig gevoel voor toonhoogte en ritme hebben en bepaal in welke stempartij ze passen. Dit is in een aparte setting met de ‘nieuwelingen’.”

Voorjaarsconcert

?Het koor oefent nu voor de uitvoering van het voorjaarsconcert. Dit vindt plaats op 21 mei om 14.30 uur in de Biechten in Hintham. Hiervoor heeft het koor een oproep gedaan voor projectzangers, wat maar liefst 24 nieuwe koorleden opleverde. Er worden onder meer delen uit het oratorium ‘Paulus’ van Mendelssohn en ‘Marienlieder’ van Brahms gezongen. Kaarten hiervoor zijn binnenkort te koop. De toegang is gratis. Meer informatie op de website www.jeroenboschkoor.nl

Foto's:


0