08 december 2016

Recept Anneke van Druenen: Kippendijfilet, maak er een cadeautje van

Door Anneke van DruenenDecember, de maand van lange avonden, lekker eten, feestdagen, terugblikken en vooruit kijken. Nu de Sint weer naar Spanje is, en de Kerstman voor de deur staat, zijn we met zijn allen weer druk bezig met het aanstaande kerstdiner. En dan moet er natuurlijk ook worden “voorgeproefd”, om de recepten alvast uit te proberen, te verfijnen of gewoon om alvast te genieten van een heerlijk etentje. Er zijn ingewikkelde en bijzondere recepten in overvloed. Maar ook wanneer je liever niet al te lang in de keuken staat, zijn er mogelijkheden genoeg om een feestje te maken van het diner. Als de basis en de ingrediënten goed zijn, hoeft koken niet zo moeilijk te zijn. Het juiste advies doet wonderen. In de decembermaand staan er vaak bijzondere producten zoals haas, hert, wildzwijn, fazant, kalkoen of eend op het menu. Om iets bijzonders mee te maken. Maar ook met kip zijn er vele feestelijke mogelijkheden. Zo kan je van een kippendijfilet een echt cadeautje op het bord maken.

Benodigdheden:

– 4 x Kippendijfilet met vel (liefst van de Volwaard kip, die zijn lekker mals en hebben veel smaak)
– 200 gram Gemengde paddestoelen
– 2 tenen Knoflook
– 1 Sjalot
– 4 takjes Rozemarijn
– Peper en zout

Snijd de sjalot fijn en bak deze glazig, pers de knoflook hierbij en bak kort de paddenstoelen mee. Naar smaak kan eventueel een theelepel truffeltapenade worden toegevoegd. Bestrooi met peper en zout.
Bestrooi beide kanten van de dijfilets met peper en zout en leg ze met de vel-kant naar onder op de snijplank. Vul de dijfilets met het paddenstoelen mengsel. Vouw de dijfilets nu dicht en knoop ze met opbindtouw tot een “cadeautje”. Steek een takje rozemarijn aan de bovenkant onder het opbindtouw. Leg ze in een ovenschaaltje en laat de dijfilets in 30 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven van 180 ˚C.
Maak een romige puree van aardappel en pastinaak met een beetje room, en serveer het samen met roergebakken spruitjes met spekjes. Zodat het gerecht helemaal kompleet is.

Smakelijk eten!
Anneke

 

Foto's:


0